top of page

Reiki beoefening: "Alleen voor vandaag, maak je geen zorgen"


Een krachtig tool geschonken door Mikao Usui, eerste grootmeester binnen de Reiki traditie. De Reiki principles die hij opmaakte om innerlijke vrede te vinden en dieper mededogen...


Jaren geleden, toen ik mijn pad binnen het onderwijs nog bewandelde, waren het deze woorden die me staande hielden: "Just for today do not worry". De beoefening ervan maakte dat ik bij vrede kon blijven in een tijd die toen bewogen was.

.

Reeds op jonge leeftijd doorwandelde ik een eerste scheiding en tegelijkertijd had ik het zo moeilijk om een vreugdevolle weg te vinden binnen het reguliere onderwijs. Het leek erop dat wat ik ook deed in het leven, hoe ik me ook bewoog, weerstand opriep bij mijn collega's en ook bij sommige van mijn vrienden. Dit was wat ik toen ervaarde, maar ik besef nu dat ik werd uitgenodigd om veel te leren en te groeien.


In die periode ontving ik mijn eerste Reiki inwijding en maakte ik kennis met de Reiki beginselen die destijds door Mikao Usui, de eerste grootmeester binnen de Reiki traditie, in het leven werden gebracht. Hij creëerde deze leefregels omdat hij begreep dat een Reiki inwijding intens en bewogen kon zijn en op deze wijze hoopte hij zijn studenten te ondersteunen in de groei naar meer authenticiteit en mededogen.


Mijn eerste Reiki inwijding schudde mijn leven door elkaar en ik zocht naar handvaten. Ik begreep dat er veel mocht veranderen.


Van daaruit startte mijn beoefening met de eerste leefregel: "Alleen voor vandaag, maak je geen zorgen."


Elke ochtend wanneer ik wakker werd, legde ik mijn handen op mijn hart, vroeg aan de Reiki energie om me te steunen doorheen deze dag en las ik de eerste leefregel die ik op een papiertje had neergeschreven en die ik overal met me meedroeg.


In elke situatie die me uitdaagde greep ik naar de leefregel, ik zonderde me dan even af en ik herinner me dat het toilet daarvoor een kostbare ruimte werd. Ik had even de tijd om me los te koppelen van het gebeuren en om zo terug te keren naar het nu.


Gaandeweg begon ik te voelen dat rust en inkeer mijn nieuwe metgezellen werden. Ik hoefde niet meer te wijzen naar de anderen, ik leerde om dichter bij mezelf te blijven, ik begon vertrouwen te voelen, ook wanneer ik geraakt werd door woorden, gebaren of bewegingen van anderen die ik interpreteerde als afgewezen worden, niet goed genoeg zijn, er niet bij horen. Thema's die speelden in mijn leven, reeds van in mijn kindertijd.


Ik beoefende dit doorheen de ganse dag, in elke beweging die ik maakte: tijdens het eten, het werk, de rit naar mijn werk, bij mijn kinderen, tussen mensen die ik die dag ontmoette, tijdens het wandelen, als ik danste, ...


Ik oefende verder met de andere leefregels en ze vormden me als mens om meer mededogen en begrip te voelen voor anderen. Het "nu" kreeg een belangrijke plaats in mijn leven en ik voelde dankbaarheid voor de groei die ik maakte


Ondertussen werk ik reeds meer dan 20 jaar met Reiki, behaalde ik mijn meesterschap en heb ik het geluk dat ik vele mensen kon inwijden en aanmoedigen om dit pad ook toegewijd te bewandelen. En ik blijf leren, ervaren en oefenen en begrijp zelf heel goed hoe ik telkens opnieuw verder mag groeien.


De uitnodiging om in het "nu" te zijn, vrij van enige dualiteit, zonder invulling van wat is, een omarming van de leegte zoals ze is, is een levensles, dat heb ik begrepen. "Alleen voor vandaag" veranderde mijn dag van bewogen naar kostbaar.


Wanneer elke dag bedoeld is om een goede dag te zijn, zowel in de aangename als in de meest moeilijke en uitdagende momenten, los van wat er gaat komen of van wat geweest is, vrij van elke invulling, doorlevend, ervarend... wat een rijkdom.


Een reis doorheen het loslaten van het idee dat we afgescheiden zijn en het landen in de ervaring dat alles met elkaar is verbonden. Dat er een samenwerking is tussen alles wat er is en dat ik daarin een bijdrage kan leveren, wel dat maakt het zo betekenisvol en moedigt me aan tot dieper begrijpen.


In vrede zijn we vrij van zorgen en smelt kwaadheid. Het is de plaats waar gevoelens mogen gevoeld worden en geen verdere invulling vragen. Daar wordt de menselijkheid zacht omarmt met een deken van liefde en is de uitnodiging tot groei in bewustzijn en een diepere connectie met spirit waarachtig.


Een beoefening die we allemaal kunnen maken, ook als Reiki voor nu nieuw voor je is.

Een tool om in te zetten op die momenten waarop je voelt dat gidsing zo welkom is.


Ik hoop dat mijn woorden je moge inspireren en je uitnodigen om die inkeer te maken naar die plaats waar vrede de bedding is.


Ik wens je liefde toe,

Namasté,

Griet.
915 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


Lore 86
Lore 86
May 21

💛

Like

Marc V.
Marc V.
May 21

One to remember!

Dank voor dit mooie geschenk, Griet🙏🙏🙏

Like

Dank je Griet 🌼🌼🌼

Like
bottom of page